ArabicAzerbaijaniEnglishFrenchGermanRussianSpanishTurkish

Kısa Karar İle Gerekçeli Karar Arasında Çelişki - Taleple Bağlılık

30-01-2021 - 821

Kısa Karar İle Gerekçeli Karar Arasında Çelişki - Taleple Bağlılık


Bu kararı Favorilerinize Eklemek veya Kopyalayabilmek için giriş yapın veya üye olun
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi
2020/1675
2020/3603
2020-04-22





Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın redine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

KARAR 

Davacı avukat, davalıya vekaleten açtığı işçilik alacaklarının tahsili ve hizmet tespit davasından dolayı hakettiği vekalet ücretinin ödenmediğini, alacağın tahsiline yönelik Silifke İcra Müdürlüğü’nün 2013/4178 E. sayılı dosyası üzerinden başlatılan icra takibinin itiraz üzerine durduğunu ileri sürerek itirazın iptali ile takibin devamına ve davalı aleyhine %20 icra inkar tazminatına karar verilmesini istemiş, yargılama aşamasında hizmet tespit davası yönünden talep edilen vekalet ücreti alacağından feragat ettiğini bildirmiştir.

Davalı, davanın reddini dilemiştir.

Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile 6.776,65 TL'nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazlaya ilişkin talebin feragat nedeniyle REDDİNE, asıl alacak miktarı olan 6.776,65 TL'nin %20'si olan 1.355,33 TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine, karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.

1-Dava, vekalet ücret alacağının tahsiline yönelik başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir. Mahkemece, kısa karar ve gerekçeli kararın hüküm fıkrasında, alacağın tahsiline yönelik hüküm kurulmuş, gerekçeli kararda ise itirazın iptaline karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu husus kısa kararla gerekçeli karar arasında çelişki yaratılmak suretiyle 6100 sayılı HMK.’nun 294. ve devamı maddelerine aykırılık oluşturduğu gibi aynı Kanunun 26. maddesinde düzenlenen taleple bağlılık ilkesine de aykırılık oluşturmuş olup, hüküm bu haliyle infaz kabiliyetine sahip olmadığından kararın bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.

2-Bozma nedenine göre davalının temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.

SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın BOZULMASINA, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalının temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 22/04/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

KARARI YAZDIR


Aşağıdaki arama terimleri ile ilgili kararlara etiketlere tıklayarak ulaşabilirsiniz :
kısa karar gerekçeli karar çelişki taleple bağlılık ilke bozma
Bu kararı Favorilerinize Eklemek için giriş yapın veya üye olun

Bu kategorideki diğer İçtihatlardan bazıları