ArabicAzerbaijaniEnglishFrenchGermanRussianSpanishTurkish

Ziynet Eşyalarının İadesi İsteminde Hükmün Gerekçesi Veya Sonucu, Dava Dilekçesi, Bilirkişi Raporu Gibi Belgelere Atıf Yapılarak Kurulamaz

27-12-2020 - 1415

Ziynet Eşyalarının İadesi İsteminde Hükmün Gerekçesi Veya Sonucu, Dava Dilekçesi, Bilirkişi Raporu Gibi Belgelere Atıf Yapılarak Kurulamaz


Bu kararı Favorilerinize Eklemek veya Kopyalayabilmek için giriş yapın veya üye olun
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi
2020/1391
2020/2834
2020-06-10





Davacı kadın, dava dilekçesinde belirttiği ziynet eşyalarının aynen iadesini, mümkün olmadığı taktirde ise bedelini talep etmiştir. Mahkemenin 01.03.2018 tarihli kararı ile davanın kısmen kabulüne karar verildiği, davalı erkeğin temyizi üzerine yapılan incelemede, Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin 12.11.2018 tarihli ilamıyla; kabulüne karar verilen ziynet eşyalarının değerinin tespiti için Yargıtay ve taraf denetimine elverişli uzman bilirkişiden rapor alınarak ziynetlerin cins, nitelik, miktar ve değerlerinin hükümde ayrı ayrı gösterilmesi gerekirken HMK'nın 297. maddesine aykırı şekilde hüküm kurulduğundan bahisle hükmün bozulmasına karar verildiği anlaşılmaktadır. Mahkemece bozma ilamına uyulmasına rağmen, tefhim edilen kısa kararda ve hükümde kabulüne karar verilen ziynet eşyalarının yine ayar ve gramlarının ne olduğu Yargıtay denetimine elverişli olacak şekilde açıklanmamıştır.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesinin (2). fıkrasında: hükmün sonuç kısmında gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden herbiri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerektiği, aynı Kanunun 298. maddesinin (2.) fıkrasında da, gerekçeli kararın, tefhim edilen hükme aykırı olamayacağı hükme bağlanmıştır. Bu düzenlemeye göre; dava dilekçesi, bilirkişi raporu gibi herhangi bir belgeye atıf yapılarak hüküm kurulamaz. Gerek tefhim edilen ve zabıtla belirlenen kararda, gerekse buna uygun düzenlenmesi zorunlu gerekçeli kararda hüküm altına alınan eşyanın cins, nitelik, miktar ve değerlerinin ayrı ayrı gösterilmesi ve taraflara yüklenen borç ile tanınan hakkın infazda güçlük çıkarmayacak biçimde belirtilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 10.06.2020 (Çrş.)

KARARI YAZDIR


Aşağıdaki arama terimleri ile ilgili kararlara etiketlere tıklayarak ulaşabilirsiniz :
ziynet iade dava dilekçesi bilirkişi raporu atıf gerekçe hüküm
Bu kararı Favorilerinize Eklemek için giriş yapın veya üye olun

Bu kategorideki diğer İçtihatlardan bazıları