ArabicAzerbaijaniEnglishFrenchGermanRussianSpanishTurkish

6831 Sayılı Kanuna Aykırılık

08-05-2021 - 523

6831 Sayılı Kanuna Aykırılık


Bu kararı Favorilerinize Eklemek veya Kopyalayabilmek için giriş yapın veya üye olun
Yargıtay 19. Ceza Dairesi
2018/2711
2019/8221
2019-05-09





ÖZET: Anayasa'nın 169. maddesine göre, "devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz, ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez , kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz ve ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez" hükmüne göre, devlet ormanlarının en büyük norm olan Anayasal korunma çatısı altına alınması karşısında, orman arazilerinin özel mülkiyete konu olamayacağı ve hiçbir irtifak hakkı kazandırmayacağı nazara alınarak 6,66 m2'lik alanın müsaderesine karar verilmesi gerekirken, ev vasfındaki yapının işgal edilen orman sahasına ait bedelinin müsaderesine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.

 

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi

SUÇ : 6831 Sayılı Kanuna Aykırılık

HÜKÜM : Mahkumiyet

Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:

Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak;

Anayasa'nın 169. maddesine göre, "devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz, ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez , kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz ve ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez" hükmüne göre, devlet ormanlarının en büyük norm olan Anayasal korunma çatısı altına alınması karşısında, orman arazilerinin özel mülkiyete konu olamayacağı ve hiçbir irtifak hakkı kazandırmayacağı nazara alınarak 6,66 m2'lik alanın müsaderesine karar verilmesi gerekirken, ev vasfındaki yapının işgal edilen orman sahasına ait bedelinin müsaderesine karar verilmesi,

Kabule göre;

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde vekalet ücreti, maktu ve nispi olmak üzere belirlenmiştir.

Maktu vekalet ücreti, davanın konusunun para olmadığı veya para ile ölçülemediği hallerde belirlenen ücret, nispi vekalet ücret ise davanın konusunun para olması veya para ile ölçülebilir olması halinde bu değer üzerinden belirlenen ücrettir.

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 365/2. maddesinin aksine ceza davalarında şahsi hak talebi halinde mahkemece bu hususta da karar verilmesi gerektiği yolunda bir düzenleme bulunmaması ve 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 112, 113 ve 114. maddeleri hükümleri karşısında; davada kendisini vekille temsil ettiren katılan idare lehine hüküm tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre maktu vekalet ücretine hükmedilmesi ile yetinilmesi gerekirken ayrıca nispi vekalet ücretine de hükmedilmesi,

Bozmayı gerektirmiş ve sanık ile katılan vekilinin temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden tebliğnameye aykırı olarak, HÜKÜMLERİN 5320 sayılı Kanun'un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine, 09/05/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

 

(www.corpus.com.tr)

KARARI YAZDIR


Aşağıdaki arama terimleri ile ilgili kararlara etiketlere tıklayarak ulaşabilirsiniz :
orman kanunu zamanaşımı mülk edinme kamu yararı ormana zarar verme devlet ormanı özel mülkiyet irtifak hakkı müsadere işgal
Bu kararı Favorilerinize Eklemek için giriş yapın veya üye olun

Bu kategorideki diğer İçtihatlardan bazıları