ArabicAzerbaijaniEnglishFrenchGermanRussianSpanishTurkish

Kamu Konutuna İlişkin Yakıt Bedeli Farkı İsteminde Kamu Konutlarında Oturan Davalı Fazla Yakıt Gideri Bedellerinden Kullanım Alanı Bakımından Yüzölçümüne Göre Sorumludur

21-01-2021 - 966

Kamu Konutuna İlişkin Yakıt Bedeli Farkı İsteminde Kamu Konutlarında Oturan Davalı Fazla Yakıt Gideri Bedellerinden Kullanım Alanı Bakımından Yüzölçümüne Göre Sorumludur


Bu kararı Favorilerinize Eklemek veya Kopyalayabilmek için giriş yapın veya üye olun
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi
2017/8731
2019/5015
2019-05-27





Taraflar arasındaki alacak davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Davacı; davalının Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Ağrı'da görev yaptığı dönemde 2011/2012 kış sezonu için (15 Ocak-10 Ekim 2012) yakıt gideri olarak 2.630,70 TL hazine zararına yol açtığını, davalıya borcunun olduğuna dair ihtar tebliğine rağmen davalının ödeme yapmadığını ileri sürerek, 2.630,70 TL kamu alacağının temerrüt tarihinden işleyecek yasal faiziyle davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.

Davalı; dava konusu konutu, kamu konutları geri alma tutanağı düzenlenmesi suretiyle borçsuz olarak teslim ettiğini savunarak, davanın reddini dilemiştir.

Mahkemece; alınan bilirkişi raporu doğrultusunda, kamu lojmanında önceden belirlenen gerek kira ve gerekse yakıt gideri bedelleri belli iken her ay ortaya çıkan borçlarını ödeyen davalıya önceden hiçbir bilgilendirme ve uyarı yapılmadan sonradan geçmiş aylar itibarıyla toptan yakıt gideri farkı ödemesinin istenemeyeceği ayrıca yakıt gideri artırımının isabetli olmadığı değerlendirilerek buna ilişkin mevzuat hükmünün yürürlükten kaldırılmdığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Dava; kamu konutuna ilişkin yakıt bedeli farkı istemine ilişkindir.

Davacı; 2012 yılı Ocak-Ekim ayları arasında fazla tüketilen yakıt bedelinin kamu konutunda kiracı olarak oturan davalıdan tahsilini istemiş davalı ise yakıt bedeli nedeniyle sorumlu olmadığını savunmuştur.

Kamu Konutları Yönetmeliği aylık kira bedelinin tespit ve tahsili başlıklı 23. Maddesi ile birlikte konut tahsis edilenler tarafından karşılanacak giderler başlıklı 28/e maddesinde "Tespit edilen yakıt ihtiyacından fazla kullanılan yakıt giderleri konut tahsis edilenler tarafından karşılanır." şeklinde hükmü ile aynı yönetmeliğin 29/2 maddesinde düzenlenen "Kamu konutlarının gereğinden fazla yakılmasından dolayı, kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanması zorunlu yakıt miktarından fazla ihtiyaç duyulan yakıt, konutlarda oturanlar tarafından karşılanır" hükmü hep birlikte değerlendirildiğinde kamu konutunda oturan kişilerin kamu konutuna tahsis edilen yakıt miktarından fazla yakıt tüketilmesi nedeniyle fazla tüketilen yakıt bedelinin ödenmesinden sorumlu olduğu anlaşılmıştır.

Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından 28 Aralık 2011 tarihli, 28156 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 337 Sıra Numaralı Milli Emlak Genel Tebliğinin Yakıtı Kurum Tarafından Tedarik Edilen Konutlar başlıklı 3. Maddesi; "Yakıt maliyetlerindeki artışlar dikkate alınarak 2946 Sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşların yurt içindeki kaloriferli konutlarından, yakıtı kurum tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan, ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmış konutlarda bağımsız bölümün tüketim miktarı oranında, ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda ise her bir metrekare için 15/1/2012 tarihinden itibaren 1,01 TL/m2 yakıt bedeli tahsil edilir. Ancak kurum ve kuruluşlar, yakıt maliyetlerini dikkate alarak gerekli gördükleri taktirde, bu bedelin üzerinde yakıt bedeli tahsil edebilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarınca, tüketilen yakıta ilişkin ödenen toplam bedelin, konutta oturanlardan tahsil edilen toplam bedelden fazla olan kısmı, konutta oturanlardan konut yözölçümleri dikkate alınarak tahsil edilecek; konutta oturanlardan tahsil edilen toplam yakıt bedelinin, kurum ve kuruluşlarca yakıta ilişkin ödenen toplam bedelden fazla olan kısmı ise, konut yüzölçümleri dikkate alınarak konutta oturanlara iade edilecektir.

Ayrıca yakıtı kurumlarca tedarik edilen kamu konutlarında ortak kullanım alanlarındaki aydınlatma, elektrik, su, gaz, otomat ve benzeri giderlerin zorunlu nedenlerle kurumlarca karşılanıyor olması halinde, bu giderler karşılığında kira ve yakıt bedeline ek olarak her bir metrekare başına 15/1/2012 tarihinden itibaren 0,10 TL/m2 tahsil edilir." şeklinde olup bu tebliğin yukarıda belirtilen 3. Maddesinin 1. Fıkrasının son cümlesi yine Maliye Bakanlığı tarafından 10 Ekim 2012 tarihli, 28437 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 348 Sıra Numaralı Milli Emlak Genel Tebliğinin 1. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Somut uyuşmazlıkta; 337 sıra numaralı Milli Emlak Genel Tebliği'nin 3. Maddesinin 1. Fıkrasının son cümlesinin yürürlükte olduğu zaman diliminde dava konusu lojmanda 15/01/2012 ile 30/04/2012 tarihleri arasında ısınma ihtiyacından dolayı yakıt tüketimi olmuş olup, davacı kurumun yakıt tüketilen bu 3,5 aylık süre için her bir lojman konutunda oturan davalıdan fazla tüketilen yakıt sarfiyatı için dava konusu bedeli talep edebilir.

O halde mahkemece; mevzuat değişikliğinin bulunmadığı dönem için davalıdan talepte bulunulmuş olup, davalının yakıt bedeli farkından sorumlu olduğunun kabulü ile, davalının sorumlu olduğu yakıt farkı bedelinin belirlenmesinde lojmanlarda harcanan toplam yakıtın makul düzeyde olup olmadığı ve davacının kullanım alanı bakımından yüzölçümüne göre sorumlu olduğu tutarın tereddüte mahal vermeyecek şekilde hesaplanarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, hatalı değerelendirme ile yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK'ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK'un 428.maddesi uyarınca hükmün davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz eden davacıya iadesine, 6100 sayılı HMK'nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK'nun 440.maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 27/05/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi. 

KARARI YAZDIR


Aşağıdaki arama terimleri ile ilgili kararlara etiketlere tıklayarak ulaşabilirsiniz :
kamu konutları milli emlak yakıt bedeli yüzölçümü
Bu kararı Favorilerinize Eklemek için giriş yapın veya üye olun

Bu kategorideki diğer İçtihatlardan bazıları