Velayetin Değiştirilmesi Davasında Kesin Yetki Kuralı Söz Konusu Değildir
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi
Esas No : 2019/6028
Karar No : 2019/7619
Karar Tarihi : 2019-12-20





 

Velayetin düzenlenmesi istemine ilişkin olarak açılan davada ..... ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, velayetin düzenlenmesi istemine ilişkindir.

.....Mahkemesince, vesayet altına alınması istenilen çocuğun MERNİS adresinin UYAP sistemi üzerinden yapılan araştırmada, ....olduğu, yine kollukça yapılan araştırmada ..... köyünde ... isimli bir çocuğun bulunmadığı, ... isimli çocuğun babası ..... 1992 yılında ..... köyünden ayrıldığı, ikamet edilen adres itibariyle uyuşmazlığın yerleşim yeri aile mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerektiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.

.....ise, her ne kadar ...Mahkemesi tarafından vesayet altına alınmak istenen çocuğun MERNİS adresinin Batman olması dolayısıyla dosya yetkisizlik kararı verilerek mahkememize gönderilmiş ise de, yetkisizlik kararının davalı ...'a tebliğ için gönderilen tebligatlarda davalının bu adreste yaşamadığı, adresten ayrıldığı, yeni adresinin ise bilinmediği, dolayısıyla davalı ve çocuğun MERNİS adresi olan ... adresinde yaşamadığı dolayısıyla mahkememiz yetkili olmayıp, talebin yapıldığı tarihte davalının MERNİS adresi olan ....Mahkemesinin yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.

Türk Medeni Kanununun 336. maddesi gereğince evlilik devam ettiği sürece ana-baba velayeti birlikte kullanırlar. Velâyet, ana ve babadan birinin ölümü hâlinde sağ kalana, boşanma veya ayrılığa karar verilmesi halinde hakim velayeti eşlerden birine vermek zorundadır. Velayetin düzenlenmesi kamu düzeni ile ilgilidir.

Velayetin değiştirilmesi ile ilgili davada kesin yetki kuralı bulunmayıp ancak davalılar tarafından bu hususun ilk itiraz olarak ileri sürülmesi halinde yetki hususu dikkate alınır. Hâkim, yetkinin kesin olmadığı hallerde, bu hususu re'sen nazara alamaz. Davalıların yetkiye ilişkin bir itirazı bulunmamaktadır. Buna göre davanın, ilk açıldığı yer mahkemesi olan ..... Sıfatıyla) Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince; ..... Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 20/12/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.