Tahsil Harcı Tebliğden Önceki Ödemede İstenemez
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi
Esas No : 2016/16641
Karar No : 2016/24423
Karar Tarihi : 2016-11-28





Özet:

Harçlar Kanunu kapsamında önemli bir ilkeye dikkat çekmek gerekir: 492 sayılı Harçlar Kanunu’na ekli I sayılı tarifenin "İcra ve İflas Harçları" bölümünde yer alan tahsil harcı, ancak ödeme emri veya icra emri tebliğinden sonra yapılan tahsilatlarda doğar. Somut olayda borçlu, ödeme emrinin tebliğinden önce borcu ödediğini iddia etmiş ve bu nedenle tahsil harcı alınmaması gerektiğini ileri sürmüştür. Bu tür durumlarda mahkemece, duruşma açılarak tarafların ödeme konusundaki beyanları alınmalı, varsa ödeme belgeleri celbedilmelidir. Unutulmamalıdır ki, ödeme tebliğden önce yapıldıysa artık tahsil harcı alınmasının yasal zemini bulunmamaktadır.

Alacaklı tarafından kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile başlatılan icra takibinde; borçlunun icra mahkemesine başvurusunda; ödeme emri tebliğ tarihinden önce borç ödendiği halde kendilerinden tahsil harcı tahsil edildiğini ileri sürerek buna ilişkin icra müdürlüğü işleminin iptalini talep ettiği, mahkemece; dosya üzerinden yapılan inceleme ile şikayetin reddine karar verildiği görülmektedir.

İcra takiplerinde takip çıkışı üzerinden 492 sayılı Harçlar Kanunu'na ekli (...) sayılı tarifenin B/I- .... fıkrasına ve takip safhalarına göre tahsil harcı alınır. Ancak bu tahsil harcının doğabilmesi için takibin o safhasının yerine getirilmesi gerekir (Ödeme veya icra emrinin tebliği, haciz işleminin yapılması veya satış işleminin kesinleşmesi gibi). Ödeme emri veya icra emrinin tebliğe çıkarılması, fakat tebliğ edilmesinden önce ödeme yapılması veya icra takibinden vazgeçilmesi halinde tahsil harcı almak mümkün değildir (HİGM ....02.1989 T. 8385 sayılı genelgesi). 492 sayılı Harçlar Kanunu'na göre; tahsil harcı alacağının doğması için ödeme veya icra emrinin tebliği gereklidir.

Ödeme emri veya icra emrinin tebliğinden önce yapılan ödemelerden tahsil harcı alınmaz. 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na ekli I sayılı tarifenin icra iflas harçları B bölümünün I-... maddesindeki tahsil harcının, ancak ödeme emri veya icra emri tebliğinden sonraki işlemler nedeniyle alınacağı öngörülmüştür (.... HD ....03.2003 T 1505 - 4760 sayılı ilamı).

Somut olayda, borçlu icra mahkemesine başvurusunda; dosya borcunun ödeme emri tebliğ tarihi olan 07.07.2015 tarihinden önce ödendiğini ileri sürdüğüne göre, mahkemece; duruşma açılarak, tarafların ödemeye ilişkin beyanlarının alınması ve buna ilişkin belgelerin getirtilmesinden sonra oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz olup, Dairemizce hükmün bu nedenle bozulması gerekirken, onandığı anlaşılmakla, borçlunun karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.

SONUÇ : Borçlunun karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin ....02.2016 tarih ve 2015/28256 E.-2016/4749 K. sayılı onama ilâmının kaldırılmasına, mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366. ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 28/.../2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.