Çalışanın Sabıkasını Gizlediğini İşverenin Sonradan Öğrenmesi - Tazminatsız İşten Çıkarma
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi
Esas No : 2000/4727
Karar No : 2000/7993
Karar Tarihi : 2000-06-06





ÖZET: 05.05.2021 tarihinde www.sgkrehberi.com’da “Çalışanlar dikkat! Yanıltıcı beyana tazminat kararı...” başlığıyla yayınlanan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararı. İşe girmeden önce işlediği adam yaralama suçundan dolayı oluşan sabıkasını gizleyerek, sabıkasız olduğunu beyan eden çalışanı işverenin sonradan öğrenmesi üzerine tazminatsız çıkarmayı Yargıtay haklı buldu.

 

DAVA: Davacı, kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

1475 sayılı İş Kanunu'nun 17/II-a maddesinde: "Hizmet akdi yapıldığı sırada, bu akdin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması" ahlak ve iyiniyet kurallarına uygun olmayan bir hali oluşturur. Davacı işçi işe girmeden önce müessir fiil suçundan hüküm giymiş olduğu halde ise giriş formunda hiçbir sabıkası yani mahkumiyeti bulunmadığı şeklinde cevap vermiştir. Daha sonra davalı işveren durumu öğrenmesi üzerine anılan kural uyarınca fesih yetkisini kullanmıştır. Bu durumda davacı işçinin ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanmadığı açıktır. O halde davanın reddine karar verilmelidir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 6.6.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.

(www.corpus.com.tr)