İstemin Özeti: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. dönem öğrencisi olan davacının, Tıbbi Biyoloji, Organik Kimya, Biyoistatistik, bilgi işlem, psikoloji Anotomi, Histoloji, İlk Yardım Biyofizik Komite sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davayı, davacının sınav kağıdı üzerinde yaptırılan bilirkişi incelemesinden başarısız olduğunun anlaşıldığı gerekçesiyle reddeden Ankara 2. İdare Mahkemesinin 5.10.1994 gün ve 1571 sayılı kararının; bilirkişilerden birinin bir sorunun hatalı hazırlandığını saptadığı, hatalı sorunun sonuca etkisinin mahkemece araştırılmamasının hatalı olduğu, kaldı ki sınavlarda hatalı soru sorulduğu anlaşılırsa bunun öğrenci lehine değerlendirilmesi gerektiği, eksik inceleme ve yanlış nitelendirmeyle karar verildiği öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49 maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti: Yasal dayanaktan yoksun bulunan temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi'nin Düşüncesi: Temyiz isteminin kabulü ile idare mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı’nın Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince görüşüldü:
Uyuşmazlık, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem I öğrencisi olan davacının 14.07.1993 gününde girdiği komite sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemden doğmuştur.
Dosyanın incelenmesinden, İdare Mahkemesince davacının sınav kağıdı üzerinde yaptırılan bilirkişi incelemesi sırasında Biokimya sorularını değerlendiren bilirkişi tarafından 16 Biokimya sorusundan birisinin (75.sorunun) hatalı olduğu, davacının hatalı soru dışındaki 15 Biokimya sorusundan 14'ünü doğru cevapladığı belirtilmesine karşın mahkeme kararında hatalı sorunun ne şekilde değerlendirileceği hususu irdelenmemiştir.
Dairemizce, uygulamada hatalı soruların öğrenci lehine doğru cevaplandırılmış gibi kabul edildiği gözönünde bulundurularak yapılan hesaplama sonucunda davacının başarı notunun 59, 48'e ulaştığı görülerek, 21.11.1996 gün ve E:1995/331 sayılı ara kararı ile davalı idareden bu puanın başarılı sayılmak için yeterli olup olmadığı sorulmuştur. Ara kararına verilen cevapta 59.48 puanın davacının başarılı sayılması için yeterli olacağı bildirilmiştir.
Bu durumda, davacının başarı notunu hatalı soruyu değerlendirmeksizin belirlemek suretiyle eksik incelemeye dayalı olarak verilen idare mahkemesi kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, Ankara 2. İdare Mahkemesi kararının bozulmasına ve dosyanın yeniden karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesine 20.12.1996 gününde oybirliği ile karar verildi.